Boerderijmuseum Duurswold Slochteren

Boerderijmuseum Duurswold Slochteren

OVM | Group staat met de veiling van het Boerderijmuseum Duurswold Slochteren in het Dagblad van het Noorden. Lees hieronder het artikel die ook te lezen is in de Groningen editie van het Dagblad van het Noorden of bekijk het artikel hier.

Boerenlevenswerk onder de hamer van de veilingmeester

Anderhalve eeuw aan boerengeschiedenis, een kwart eeuw aan verzamelen, opknappen en koesteren. De enorme collectie van Boerderijmuseum Duurswold in Slochteren wordt geveild.

Nee, een gemakkelijk besluit was het niet. Voor Jan ter Veer is het museum welhaast zijn levenswerk. Samen met zijn oudere broer Arend begon hij de verzameling in 1993 achter hun ouderlijke boerderij als een kleine hobby. Nu zijn ook de koestal, de paardenstal, de kapschuur, de ligboxenstal en de werktuigenschuur als museum ingericht.Zo’n vierduizend objecten waren daar de afgelopen jaren te zien. Maar nu zijn er nummertjes op geplakt, allemaal kavels voor de online veiling.

,,Natuurlijk laat dit me niet koud’’,zegt Ter Veer. ,,Maar ik weet dat al die spullen weer in handen van liefhebbers vallen. Dat vind ik een mooie gedachte. Bovendien gaat de opbrengst naar de stichting die het museum beheert. Die gebruikt het geld voor goede doelen in de historische en agrarische sfeer. ’’De ouderlijke boerderij wordt verkocht, een andere plek voor de grote, agrarische verzameling is lastig te vinden. ,,Intussen ben ik wel gewend aan het idee. Het is mooi geweest, ik ga andere dingen doen.’’

Met de verzameling wordt jaren aan noeste arbeid geveild. Jan ter Veer stak er afgelopen kwart eeuw al zijn vrije uurtjes in. En meer dan dat. ,,Mijn broer en ik waren de hele winter bezig met het onderhouden, repareren en oplappen van de collectie. Dat ging van het herstellen van kruiwagens en ploegen tot het volledig ontmantelen en weer in elkaar zetten van oude trekkers. Wij vonden dat prachtig.’’ Al die serviezen, meetinstrumenten, werktuigen, wagens, ketels, voertuigen, zakken, dozen, wasmachines, zeven, gereedschappen en meer; ze vonden meestal zelf hun weg naar Slochteren. ,,Zeker hier in de regio kenden de mensen ons wel, ze wisten waar we mee bezig waren: het behouden en tonen van het boerenleven van toen. Als er dan een boerderij verkocht werd, of een erfenis verdeeld, dan kregen wij van alles. Regelmatig spul dat buiten had gestaan en eerst flink onder handen genomen moest worden.’’ De objecten kwamen regelmatig ook van verder weg. Al sinds halverwege de jaren tachtig wordt de camping achter de boerderij druk bezocht. ,,Eigenlijk zijn we voor hun gasten begonnen. Het leek ons leuk voor hen een tentoonstelling in te richten met oude werktuigen. Via de trouwe gasten en hun kennissen kregen we in de loop van de jaren van alles voor onze collectie. Ja, ook best bijzondere dingen, zoals een puntgave antieke fotocamera en een unieke waterketel, die inmiddels in de collectie van Borg Verhildersum te bewonderen is.

Verzamelaar Jan ter Veer (rechts) met Jan Tuinema, secretaris van de stichting Boerderijmuseum Duurswold, in de schuur vol agrarische spullen zoals de verzameling oldtimer-trekkers. FOTO PETER TAHL

’’ Toen broer Arend zes jaar geleden plotseling overleed, was dat voor Jan een forse klap. De twee runden niet alleen samen het museum, maarook het veebedrijf op dezelfde plek dat ze in 2000 verkochten. De verzameling oldtimer-trekkers die nu in de werktuigenschuur staat te glimmen met een Porsche-Diesel Junior als een van de topstukken was hun gezamenlijke hobby. Hij besloot hun levenswerk toch weer op te pakken, samen met de stichting Boerderijmuseum Duurswold. ,,Als je er zo veel tijd in hebt zitten en het je zo aan het hart gaat, dan ga je door.’’ Secretaris van de stichting Jan Tuinema stond daar vierkant achter.

Hij heeft ook menig uurtje in de collectie zitten. ,,Een jaar of tien geleden hebben we alles gedigitaliseerd. Elk object is beschreven en gefotografeerd. Zijn we maanden mee bezig geweest.’’ En nu is het dan toch afgelopen. Een team van Onlineveilingmeester.nl, onderdeel van OVM Group, is al dik een week bezig met het fotograferen en beschrijven van alle kavels. Jan ter Veer: ,,Dit is gewoon de beste manier om de boel te verkopen. Ik zit niet te wachten op allerlei mensen aan de deur die kleine onderdelen willen overnemen. Ik geef het hele proces met vertrouwen uit handen; het lijkt wel of die jongens mijn collectie net zo mooi vinden als ik.’’ Boerenlevenswerk onder de hamer van de veilingmeester Anderhalve eeuw aan boerengeschiedenis, een kwart eeuw aan verzamelen, opknappen en koesteren. De enorme collectie van Boerderijmuseum Duurswold in Slochteren wordt geveild.

JEAN PAUL TAFFIJN

Bieden op de collectie kan via onlineveilingmeester.nl en agribidding.com

Een COMPLETE dienstverlening

Snel, transparant, persoonlijk, doelgroepgericht