Interview: Eerlijke herbestemming voor speeltoestellen gemeente Beuningen

Als er binnen een gemeente 118 speeltoestellen overtollig worden door een groot project, kun je wachten op vragen van de samenleving. Wat gaat er met die toestellen gebeuren? Voetbalverenigingen, scholen en particulieren toonden interesse. In Beuningen speelde deze kwestie en dat stelde Stefan Reijers als buitendienstmedewerker van deze gemeente voor een lastige uitdaging.

Speeltoestellen_951x500px_1

“Het bezoeken van een kijkdag van een veiling in de buurt van OVM l Group wist mij te overtuigen”

Het was voor de gemeente van belang dat het proces van herbestemming eerlijk en transparant zou verlopen. “De eerste gedachte was om lokale partijen voorrang te geven, maar waar trek je dan de grens? Het bleek een hele uitdaging om dat politiek correct te regelen. Want waarom geef je een speeltoestel voor weinig aan een voetbalclub, terwijl een tennisclub misschien iets meer had willen geven? We vroegen ons af hoe en of we daar zonder verwijten, boze blikken en kleerscheuren vanaf konden komen”, licht Reijers toe.
Speeltoestellen_951x500px_4
Speeltoestellen_951x500px_2
“In een blad zag ik regelmatig aankondigingen van veilingen staan en ik vroeg me af of dat voor de gemeente niet ook de uitkomst zou zijn.” Hij opperde het idee binnen de werkgroep, maar niet iedereen was direct overtuigd. “Het voorstel werd in eerste instantie ietwat sceptisch en terughoudend ontvangen. Maar na het bezoeken van een kijkdag van een door OVM | Group georganiseerde veiling in de buurt kwam de overtuiging. Wat we daar zagen, beviel ons wel.”

“Dus je bent heel benieuwd of het een succes wordt. En als de opbrengst dan al veel hoger is, ja dan is het op dat vlak al een succes. Wat ik vooral fijn vind is dat alles verkocht is.”

“Daardoor kwam veilen opnieuw ter sprake”, zegt Reijers. “Met een veiling stel je iedereen gelijk en geef je iedereen een kans, dat was doorslaggevend. Bij OVM | Group hadden we een goed gevoel, mede gezien hun ervaring met overheidszaken en gemeenten. We nodigden hun adviseurs uit voor een gesprek en besloten ervoor te gaan.”
Speeltoestellen_951x500px_8
Speeltoestellen_951x500px_6
“De veiling was natuurlijk wel spannend. Tenminste, dat vond ik. Ik was er zo lang mee bezig geweest en had het hele idee nota bene zelf aangekaart. Zou het een succes worden? Die vraag bleef maar door mijn hoofd spoken.” Een succes werd het. De opbrengst was zelfs vele malen hoger dan verwacht. “Maar wat ik vooral fijn vind, is dat er geen restpartijen zijn en dat we niets hoefden af te voeren. Alle 118 speeltoestellen zijn verkocht. Daarnaast is een groot deel van de toestellen in de omgeving van Beuningen gebleven. Daar zijn we heel blij mee.”

“Eindstand: heel veel animo dus”

Er heerste een groot gevoel van betrokkenheid binnen de gemeente. “Zelfs de wethouder was aanwezig tijdens de afhaaldag. Daar heeft hij zelf kunnen ervaren dat vooral lokale partijen, particulieren en scholen met toestellen het erf verlieten. En wat betreft eerlijkheid en transparantie is dat precies wat we vanaf het begin voor ogen hadden. Veilen was dé oplossing voor onze situatie”, besluit Reijers.
Speeltoestellen_951x500px_7

.

Zelf een veiling organiseren? Neem contact op met onze adviseur Frans Damminga

contactpagina_frans

Een COMPLETE dienstverlening

Snel, transparant, persoonlijk en doelgroepgericht